A View To A Thrill: Swiss Alps Bring Drama to Vacation House by Wespi de Meuron Romeo

Talk about a spectacular site. Vertiginous bordering on precarious, it offers heart-stopping views of Lago Maggiore and the Swiss Alps. Just the kind of challenge that the trio behind Wespi de Meuron Romeo Architetti adore. In fact, they were the ones who suggested the brissago property to their clients as ideal for the vacation house the couple were looking to build. “It’s very typical here,” Jérôme de Meuron says. So his firm is well versed in tackling the topography.

thumbs_kitchen-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

In Brissago, Switzerland, the kitchen of a vacation house by Wespi de Meuron Romeo Architetti overlooks Lago Maggiore.

Nevertheless, the first-time clients were initially shocked by the architects’ proposal: a cascading four-level house entirely in concrete. “Our houses relate to the hilly Ticino region’s traditional architectural language, which is old stone,” de Meuron continues. “The concrete would have the same rough character.” It didn’t take long for discussions and local house tours to bring the couple onboard.

thumbs_living-room-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Antonio Citterio designed the sofa in the living room.

Concrete aside, the house is no bunker. For that, credit the many inside-outside connections. Throughout the 2,000 square feet, large windows frame views, and even more enormous doors open to various outdoor “rooms.”

thumbs_living-room-02-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

The chair is Danish mid-century.

Forms interlock like a three-dimensional puzzle. Beyond the parking spots for two cars, procession starts at the top— everything but the roof is still pretty much invisible at this point. From here, a stairway leads down to a courtyard, signaling arrival. Now the architecture truly begins to unfold. Next to the front door is an expansive window, a wall of glass, through which the first of the two public levels appears.

thumbs_roof-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Entry to the concrete house is via a staircase from the top.

It’s shared by the kitchen and the dining area, which introduce the materials palette for the house overall: concrete, stainless steel, plaster, and oak. That’s it. Nothing more. Lightening the austerity, the graceful forms of white shell chairs by Charles and Ray Eames line both sides of a simple rectangular dining table that’s, of course, oak. The tableau, including a wood- burning fireplace, suggests leisurely meals for the couple and their extended family. There’s also a pleasant view, but the real postcard panoramas are yet to be seen.

thumbs_exterior-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

The lower two levels are built into the hillside.

Boom. They pop into crystal-clear focus when you walk over to the kitchen. Thanks to an uninterrupted 12-foot-wide span of glass, the lake and mountains appear to be in arm’s reach. And little inside competes with the vista. The oak cabinetry and the stainless counter and appliances couldn’t be more clean-lined.

thumbs_patio-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

An outdoor kitchen sits on larch decking.

Furnishings continue in the spare vein in the living room, down one level via stairs or elevator. A danish mid-century chair sits alone in a corner. Opposite, putty-toned fabric covers an Antonio Citterio sectional, behind which various niches are carved in the plaster wall. “Places for books and objects was a client request,” Luca Romero says. “Rather than add shelving, we integrated it.” Acting as side tables are simple wooden cubes cut from local trees.

thumbs_dining-room-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Chairs by Charles and Ray Eames appear in the dining area in addition to outdoors.

At the back of the living room, a monumental pocket door, oak punctuated by rows of round holes, confers a sense of enclosure and protection. Then the door slides away, opening the room to the main courtyard. While it’s not physically central, it’s designed to be the heart of the house, recalling the piazzas of european towns. “External and internal, landscape and architecture, are all tied together,” Markus Wespi says. Olive trees dot the paving, piazzalike.

thumbs_exterior-02-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

An oak pocket door slides away to give the living room and the main courtyard direct access outside.

We now descend to the guest level, with its two bedrooms and its gym—as if all the running up and down stairs weren’t enough exercise. At the very bottom, oriented toward the lake, is the master suite. Its no-fuss furnishings again embody Swiss precision, but luxury is steps away. A short corridor connects the bathroom to a sauna.

thumbs_courtyard-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Local stones pave the main courtyard.

Prefer a dip in the pool by the lake? The indoor stairs and elevator aren’t the sole options for getting there. From each of the four levels, footpaths meander downward. “The different routes are a village reference,” de Meuron says. They terminate at a concrete form sunk into the slope of the land. Inside is not only a swimming pool but also an open-air kitchen.

thumbs_office-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Integrated shelving was a high priority, as seen in the master bedroom. Photography by James Silverman.

thumbs_bedroom-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

All the master bedroom’s woodwork, including the custom beds, is oak. Photography by James Silverman.

thumbs_courtyard-02-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Olive trees populate the main courtyard.

thumbs_entry-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

The dining area is the first space visible on arrival.

thumbs_pool-vacation-house-wespi-de-meuron-romeo-0215-large-jpg-600x0_q95_crop-smart_upscale

Below the house, a concrete form contains an outdoor kitchen and a 20-foot swimming pool. Photography by James Silverman.

Article by Edie Cohen / Photographs by James Silverman /  www.homes.interiordesign.net


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s